Aktuális‎ > ‎

Médiavisszhang

Az iparisták a legjobb robotépítők között

Ladislav Mišurák, 2015. jún. 10. 11:02   [ 2015. jún. 10. 11:02 frissítve ]

A Szakkay József Szakközépiskola diákjai már évek óta foglalkoznak a robotok működésével és alkalmazásával, de néhányan szakköri tevékenység keretén belül is elmélyülnek ezen a téren. Ennek egyik látványos eredménye volt júniusban a középiskolák kassai versenyén szerzett I. helyük a robotok akadályversenyén. A Csizmadia Benjámin, Nagy Krisztián és Mišurák László által épített robotautó a leggyorsabban jutott célba a kijelölt versenypályán, és ezzel megelőzték a résztvevő további 8 iskola csapatát. Nem csupán szórakozás ez a verseny, mivel olyan készségeket fejleszthetnek a robotok építésével, amelyek révén később egyetemi továbbtanulásuk után a legkorszerűbb ipari vállalatoknál is helyzeti előnybe kerülhetnek tudásukkal, amivel itthon is kiváló állásokat tudnak megpályázni. A diákok ismét bizonyították, hogy az anyanyelven szerzett tudással kiválóan lehet érvényesülni, és a kassai magyar Ipari erre bő teret kínál.

Teljes cikk: http://amikassa.sk/az-iparistak-az-legjobb-robotepitok-kozott/

Irány a magyar középiskola!

Dávid Kovács, 2015. ápr. 18. 8:14

Iskolánk 2015. évi szalagavatójáról cikk is megjelent, amit a Vasárnap magazinban elolvashatnak.


ÚJ SZÓ - Bod Péter könyvtárhasználati verseny a kassai ipariban – ötödször

Dávid Kovács, 2015. márc. 13. 1:12

NÉMETI RÓBERT

Kassa. A Szakkay József Szakközépiskola diákjai közel tíz éve vesznek részt a Magyarországról indult Bod Péter könyvtárhasználati versenyen, melyet 2010 óta az iskolai könyvtárban rendeznek meg.

A verseny a tanulók műveltségét, szövegértését, logikáját, valamint kreativitását fejleszti. Az első fordulóban 34 iparista és 6 gimnazista vett részt. A könyvtárhasználati verseny kassai kezdeményezője Fülöp Éva volt, aki tizenötödik éve vezeti a mintegy 15 ezer kötetet tartalmazó bibliotékát. „Eleinte elmentünk a magyarországi versenyekre, 2010 óta pedig már az ipariban szerveztük meg a vetélkedőt. Egyre több gyerek kapcsolódik be. 2010-ben csupán 15-en jelentkeztek, az idei versenyen már negyven tanuló indult. Ez a verseny megtanítja a gyerekeket a könytárban való tájékozódásra, a bibliotékai kódok olvasására, valamint a logikus gondolkodásra” – nyilatkozta lapunknak Fülöp Éva.

A kassai Szakkay József Szakközépiskola könyvtára a kilencvenes évek elejétől működik. Az állandóan bővülő könyvállomány listáját modern, online archiváló rendszerrel kezelik. „Csak beszkennelem a vonalkódot, és azonnal tudom, melyik könyvet hol találom. Rengeteg olyan múzeális értékű kötetünk is van, amely egyedivé teszi az ipari szakközépiskola könyvtárát” – jegyezte meg a könyvtáros. A verseny második fordulóját április 28-án rendezik meg az ipari könyvtárában, pár nappal később kihirdetik a három győztes csapatot. A dobogósok könyvcsomagokat és oklevelet kapnak.


Forrás: http://ujszo.com/napilap/regio/2015/03/05/bod-peter-konyvtarhasznalati-verseny-a-kassai-ipariban-otodszor

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY AZ IPARIBAN

Dávid Kovács, 2015. márc. 10. 5:47

Idén is hagyományosan sor került a kassai Ipariban a Bod Péter könyvtárhasználati versenyre, ahol a diákok  mérhették össze tudásukat a könyvtárhasználati eszköztudásukról.

A kassai IPARI  vagyis a  Szakkay József Szakközépiskola könyvtárának gazdag állománya lehetőséget ad arra, hogy 2010 óta csatlakozhatunk a magyarországi két fordulós Bod Péter könyvtárhasználati versenyhez. Idén 34 iparista diák jelentkezett be, ezen felül 6 diák a Márai Sándor Gimnáziumból is, akik két-három fős csapatokban mérték össze tudásukat. A verseny célja a tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének és azon belül is a könyvtárhasználati eszköztudásuknak, szövegértésüknek, logikus gondolkodásuknak és kreativitásuknak a felmérése és fejlesztése.

Az idei verseny témája  a 200 éve született Rómer Flóris öröksége volt. ( Rómer Flóris Pozsonyban született  bencés szerzetes, tanár, régész, művész, egyetemi tanár volt, akit a szabadásgharc után 8 év börtönre  ítéltek. ) Az ő életével, munkásságával, szellemiségével kapcsolatos történelmi, irodalmi, földrajzi, természettudományi és könyvtári kérdésekre kellett válaszolniuk.

Diákjaink kiválóan kihasználták a könyvtár adta lehetőségeket, megküzdöttek a vaskos feladatlappal (füzettel), és derűsen oldották meg, miközben tanultak, csiszolódtak.

(Mihályi Molnár László)

A teljes cikk megtekinthető itt: www.amikassa.sk

Nyílt nap a kassai ipariban (hirek.sk)

Dávid Kovács, 2015. febr. 10. 7:28   [ 2015. febr. 10. 7:33 frissítve ]

Kassa. Rimaszombat, Rozsnyó és Szepsi környékéről, valamint Nagykapos és Királyhelmec térségéből öt autóbusz hozta be Kassára azokat a 9. osztályos tanulókat, akik elérkeztek a pályaválasztás nagy kihívásához, és arra voltak kíváncsiak, hogy a város nagy múltú ipari iskolája milyen lehetőségeket kínál számukra.


http://www.hirek.sk/video/20150209224932/Nyilt-nap-a-kassai-ipariban.html
(A képre kattintva elérhető a videó)

LÁTVÁNYOS ISKOLABEMUTATÓ AZ IPARIBAN !

Dávid Kovács, 2015. febr. 3. 11:34

A 143 éve alapított kassai Ipari (Szakkay József Szakközépiskola) a legújabb adatok szerint Kassa megye ötödik legjobb szakközépiskolája. A magyar tannyelvűek között a legjobb. Január 28-án a nyitott nap keretében a jövő iskoláját szerették volna előrevetíteni, de már az elején is felidézték a múltat, amikor a megalapításkor is a munkával való nevelésre, a korszerű ipari szakismeretekre és az erkölcsi tartás fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, és ez a hagyomány azóta sem szakadt meg, pedig már két világháború után is poraiból kellett megújulnia.

Erre a napra Gömör, Bodrogköz, Ung vidék, és a Bódva völgyének kilencedikes diákjai, tanárai és szülők is eljöttek, közel százan, hogy megnézzék, milyen jövőképet nyújt ez az iskola. A szaktantermek, laboratóriumok, könyvtár és tornaterem után megtekinthették a kollégiumot, majd a kassai kis csodák palotájában (Steel park) az iskola diákjai kalauzolták a vendégeket magyar nyelven.

És meglepetésként találkozhattak, beszélgethettek Reisz András meteorológussal, aki alig másfél évtizede itt érettségizett . Ezen a napon látogatta meg az iskolát Szesztai Ádám úr, Magyarország frissen kinevezett főkonzula, aki támogatásáról biztosította az iskola korszerű oktatására irányuló pályázatait.Íme a legjobb szakközépiskolák Szlovákiában

Dávid Kovács, 2015. jan. 28. 12:12

A munkáltatóknak azok a szakok fontosak, melyekből hiány van a piacon.

SME-HÍR

A gépészek, fémmegmunkálók és és a hegesztőgépek programozói szakok diákjait már az iskolapadban megszólítják a vállalatok. Ezen szakok végzősei azonnal jól fizető állást találnak.

“A munkaadók nem azt figyelik melyik iskolában szereztek bizonyítványt a szakemberek, elsősorban a kitanult szakma fontos a számukra” mondta el  Luboš Sirota a McRoy Group vezérigazgatója.

A felmérésből, melyben több mint 2000 munkáltatót kérdeztek meg Szlovákiában kiderül, hogy a szakközépiskolák nem foglalkoznak saját arculatukkal. Hiányzik a kapcsolattartás az iskolák és a vállalatok között, így fordulhatott az elő, hogy a felmérésben megkérdezettek 139 középiskolát egyáltalán nem is ismertek.

A kutatást végző AKO társaság képviseletében Václav Hřích elmondta, hogy az iskolák nem kommunikálnak a régió vállalataival, így azok nem tudják, hogy egyáltalán ezek az intézmények léteznek. Ha a cég tud az iskoláról, megvan a lehetősége, hogy mikor alkalmazottat keresnek, az ottani diákok közül válasszanak.


forrás: bumm.sk

KÖZEL 4500 VERSENYZŐBŐL EGY IPARISTA DIÁK LETT AZ ELSŐ

Dávid Kovács, 2014. dec. 4. 11:49

Nemzetközi informatikai verseny – a magyar ipari diákjai az élmezőnyben

A középiskolások iBOBOR nemzetközi informatikai versenyében a SENIOR kategóriában a múlt hónap novemberében 4 545 diák mérte össze tudását, és Szilágyi Gergely, a nagy múltú kassai magyar ipari – mai nevén a Szakay József Szakközépiskola 4. C osztályos tanulója 100%-os teljesítményt nyújtva bizonyult a legjobbnak. Mivel ebben a kategóriában 90% fölött teljesített Dajka Csaba 4. C.,Fazekas Roland 3 C is- így az iparista diákok országos viszonylatban is a legjobbak voltak.

A nemzetközi vetélkedő napján minden versenyző egy adott kód felhasználásával léphetett be az iBOBOR verseny informatikai rendszerébe. A diákoknak 45 perc alatt egy 15 kérdésből álló on-line tesztet kellett megoldaniuk. Minden diák önállóan dolgozott a számítógépnél.


A teljes cikk megtekinthető itt: http://amikassa.sk/kozel-4500-versenyzobol-iparista-diak-lett-az-elso/

A Szakkay József Szakközépiskolából is sokan futottak a maratonon

Dávid Kovács, 2014. okt. 7. 9:44

A maratoni futás nem csupán egy verseny sokan azért jönnek el hogy átérezzék ennek a nagy múltú rendezvénynek a hangulatát. Több ezren futnak ilyenkor a város belvárosában. A város közlekedése ilyenkor lebénul, és a sporté a mozgásé a főszerep. Sok középiskola képviselteti magát ilyenkor. A Szakkay József Szakközépiskolából is sokan futottak a maratonon...

A KASSAI IPARI TELJES GŐZZEL IGYEKSZIK MEGNYERNI A DIÁKOK ÉRDEKLŐDÉSÉT

Dávid Kovács, 2014. szept. 10. 7:12

Korszerű informatikai termek az ipariban

Kevesebb diákkal indítják a tanévet idén szeptemberben a Kassa megyei középiskolák. A szakközépiskolákon négyszáztíz, a gimnáziumokon pedig kétszázharminc tanulóval csökkenhet a létszám. A diákhiányt a magyar tannyelvű középiskolák is érzik. Gyakran szinte harcolni kell egy-egy jelentkezőért. 

olvasson tovább:
http://amikassa.sk/a-kassai-szakkay-jozsef-szakkozepiskola-mindent-megtesz-a-diakokert/

1-10 of 19