Aktuális‎ > ‎Médiavisszhang‎ > ‎

140 éves a kassai ipari

Dávid Kovács, 2014. febr. 27. 3:36
KASSA. 1872 októberében alapította meg Szakkay József minisztériumi engedéllyel Felsőbb Ipartanoda néven Kassán Magyarország első ipari szakiskoláját. A patinás intézmény sok neves személyiséget adott a magyarságnak.

140 év telt el az iskolaalapítás óta. Bár az oktatási intézmény hivatalos neve egy éve Szakkay József Szakközépiskola, de a köztudatba nemes egyszerűséggel kassai ipariként került be, s vált fogalommá. Az iskola padjaiból rengeteg műszaki tehetség került ki, de magas azok száma is, akik a magyarság kulturális és művészi életét gazdagították. A jubileumi napon Matej Éva, az alma mater igazgatónője fogadta az ünnepelni érkező iparistákat.

A  műszaki líceumon, mechatronikán és a kereskedelmi akadémián, valamint a felsőfokú szakképzés két szakán: a logisztikán és a gépészeten 214 diák tanul. "Nagy örömömre szolgál, hogy ebben az iskolai évben öt diákkal többünk van, mint tavaly" - mondta a Hírek.sk-nak Matej Éva igazgató.

Iparista volt a Nagykaposon élő Ferencz György szobrászművész, aki a jubileum alkalmából az iskola alapítóját, Szakkay Józsefet ábrázoló domborművel lepte meg volt alma materét. Az ünnepi műsorban sok egykori diák lépett színpadra. Köztük volt Czajlik József, a Thália Színház igazgatója és három színésze, Bocsárszky Attila, Petrik Szilárd és Reiter Zoltán.

Forrás: http://www.hirek.sk/oktatas/20121017084907/140-eves-a-kassai-ipari.html

(A videó megtekinthető itt)

Comments