Könyvtár‎ > ‎Aktuális‎ > ‎

Ötven éve jelent meg az Acéltoll

Dávid Kovács, 2013. nov. 5. 3:47   [ frissítve: 2013. nov. 5. 3:47, felhasználó: Ladislav Mišurák ]

Kassa. Ötven éve jelent meg az Acéltoll, a Kassai Ipari – hivatalos nevén Szakkay József Szakközépiskola – iskolaújságájnak első száma. Ezt az évfordulót ünnepelték meg tegnap az iskola könyvtárában.

A rendezvényt az Acéltoll egykori szerkesztője, Szakál Gábor szervezte, jelen voltak az első szerkesztőbizottság tagjai: Karakán Ildikó, Gálffy Zsuzsanna és Tóth Ignác, valamint az újság jelenlegi munkatársai. Az ünnepséget az iskola tanulója, Kőrösi Tamás hegedűjátéka és Matej Éva, az iskola igazgatójának köszöntője nyitotta meg. Elhangzott Jaruska László volt tanuló Üdv neked, Acéltoll című verse, amely után Szakál Gábor emlékezett vissza az akkor még havilap indulására. Az ünnepségen megnyitották Veres József, az ipari szakközépiskola volt tanárának fotókiállítását.

Az Acéltoll első kiadása 1962 decemberében jelent meg. „Spontán, az iskola faliújságával kezdődött. Ha valakinek volt valami mondani valója, kiírta és kiragasztotta. Ezután jöttek a válaszok, a kritika, vélemények és itt alakult ki valamiféle igény egy igazi újságra” – közölte Gálffy Zsuzsanna. A kezdetekben az újságot hártyapapírra, régi Zeta írógépekkel írták és manuális rotációs nyomdán nyomták. „Nem tudtuk, milyen veszéllyel járt az újságkiadás abban a politikai miliőben. Kockáztattuk, hogy kizárnak bennünket az iskolából” – emlékezett Szakál Gábor. „Nagyon jólesik, hogy a mai diákok tovább viszik ezt a lapot” – tette hozzá. Az újság a kezdetektől – a hagyományos irodalmi és sportrovat mellet – az iskola és az élet problémáival foglalkozik. A legutóbbi Acéltoll digitális formában jelent meg, így bárki számára elérhető.


forrás: http://ujszo.com/napilap/regio/2013/10/16/otven-eve-jelent-meg-eloszor-a-kassai-ipari-iskolaujsagja-az-aceltoll

Comments